Brænde og Hygge

Brænde eller træbriketter?Der er intet så skønt som en varm og hyggelig ild i pejsen, når vejret udenfor synes at være isnende koldt. Og med kopper kaffe og kakao og historier at fortælle, er alle sikker på at nyde hinandens selskab. At holde ilden kørende er ikke så svært, så længe du har nok brænde til det. En af de mange fornøjelse som ikke behøver at koste alverden og kan nødes af alle uanset om man er svagt hørende eller ej. Men det er ikke helt uden betydning hvad man så bruger som brænde i sin pejs. SKal man vælge træbriketter eller almindelig træ brænde for at få det mest optimale ud af det? Det er faktisk ikke så vigtigt der er andre ting som har mere at sige for at opnå en optimal ild hvis man vil hygge foran pejsen og samtidigt få varmen. For det første skal træet være helt tørt, for således at brænde godt og ikke bruge en masse unødig energi på at fjerne fugt og vand fra træet. Dette gælder for både brænde og briketter som du kan læse i denne lille guide her på kvalibraende.dk en dansk online forhandler af brænde og briketter.

Kort sagt, et udendørs brænde skur er en lagerenhed, hvor du kan gemme dit træ, uanset om du bruger træ til pejsen, eller for en gammel, traditionel brændeovn. Nogle mennesker, der ikke har brænde sætte deres brænde på jorden og bunke dem op der. Men hvad der sker, er, at træet absorberer fugt fra jorden og ender med at blive fugtig og muggen. Når træet er fugtigt, det udvikler forme og svampe, der kan være skadeligt at bringe inde i huset. Damp og rådne brænde kan ikke bruges i pejse, fordi de skaber mere røg end ild, og alt hvad du kan gøre, er at smide dem væk, og du ender med at spilde penge at gøre det. Holde brænde tørre er meget vigtigt, fordi det ikke kun vil det brænde bedre, vil det også blive bevaret længere, når du ikke behøver at bruge dem, indtil det næste år eller deromkring. Se denne her lille guide om hvordan du bygger dit helt eget brændeskur til både bøgebrænde, eg, ask eller træ briketter. Træpiller der i mod kræver lidt andre forhold da de kan suge fugt fra jorden og derved kræver lidt ekstra beskyttelse i forhold til træbriketter og brænde.

Udendørs brænde skurer også en af de nemmeste måder at organisere og stable dit brænde, så du ikke behøver at gå rundt i baghaven og bøje at afhente træet fra jorden. Alt du skal gøre er at stable træet pænt på skuret, og du vil spare energi og tid, næste gang du nødt til at få nogle til en kølig aften. Et udendørs skur vil også forhindre gnavere og andre skadedyr at angribe dit træ. Som vi alle ved, gnavere som rotter og vaskebjørne kan lide at gnave på noget, og dit brænde kunne bare være den perfekte begyndervanskeligheder ting for dem. Selv insekter, især termitter kan angribe dit træ og gøre det til deres eget hjem. Under brændeskuret i din baghave kan forhindre alle disse skadedyr og insekter i at køre omkring din baghave. Du kan f.eks. se inde på kvalibrænde hvordan du bedst muligt opbevarer de forskellige typer af brænde.

Der er så mange forskellige designs du kan vælge imellem – fra den enkleste til den mest omfattende – når det kommer til at have en udendørs brændeskur i din baghave. Du kan endda bygge en selv. Mere end design, en mere vigtigt aspekt af brænde skur er det materiale, den er lavet af. Nogle stativer er lavet af træ. For steder og områder, der normalt er tørt, er træ stativer helt fint. Men for en brændeskur, der er mere holdbart, er et andet materiale anbefales til brug rustfrit stål, der modstår rust og kan overleve de barske vejrforhold.

Brænde er normalt bruges og brændte kun i løbet af vinteren, så det er bedst at de holdes bevaret, så de kan bruges til endnu en sæson af vinteren. Hold dit træ tørt med en udendørs brænde skur og du vil få masse af hyggelige timer foran pejsen nu her hvor vinteren for alvor sætter ind. Men husk at få bestilt dine briketter eller brænde i god tid. Når det først er kommet sne og du sidder og fryser i stuen ville du ønske du havde gjort det og kunne bruge tiden på at hygge foran pejsen med el dejlig varm ild foran dig.